Kronen, Bruggen, Inlays & Onlays
Een mooie duurzame oplossing

Kronen, inlays & onlays

Een kroon, inlay of onlay is een indirecte restauratie. Dat betekent dat wij het voorbereidende werk doen en het tandtechnisch laboratorium de restauratie maakt in het lab. Wij cementeren deze vervolgens bij jou in de mond.

Het is een kapje van porselein die precies in (inlay), gedeeltelijk over (overlay) of geheel over (kroon) jouw tand of kies past. Bij een voortand wordt een gedeeltelijke indirecte restauratie ook wel eens een "facing" genoemd. Het is een duurzame esthetische voorziening die over het algemeen heel lang mee gaat. We kunnen kiezen voor een indirecte restauratie zoals een inlay, onlay of kroon als:

  • er onvoldoende houvast is voor een vulling
  • na een succesvolle wortelkanaalbehandeling om te kies te versterken en breuk te voorkomen
  • voor het verbeteren van het uiterlijk van de tand of kies
  • we de tand niet meer zijn oorspronkelijke vormgeving kunnen geven met een vulling

Voordelen van porselein t.o.v. een composiet vulling:

  • gaat langer mee omdat het minder snel slijt (harder)
  • verkleurt niet en behoudt zijn glans

Maak een afspraak

 

Bruggen

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vastgemaakt.

Als je 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als je het er niet zo mooi uit vindt zien.

Een brug bestaat uit meerdere delen en vaak zijn er minimaal 2 eigen tanden of kiezen die dienen als pijler voor de brug. Als er met 1 van de pijlers een probleem ontstaat die niet verholpen kan worden, dan is de kans aanwezig dat de hele brug verloren gaat. Om die reden wordt er indien mogelijk vaak voor een implantaat gekozen tegenwoordig. Een ander voordeel is dat er bij een implantaat geen tandweefsel van de aanliggende tanden geslepen wordt.

Kronen op implantaten

Ook implantologie kan een passende optie zijn als er een tand of kies bij jou in de mond. Bij het ontbreken van een enkele tand of kies wordt doorgaans 1 implantaat geplaatst. Na een zogenoemde 'bot ingroeiperiode' wordt er een kroon op geplaatst, een implantaatkroon. Lees hier meer over implantaten.

Folder ivoren kruis:

Kronen en bruggen

Zorg goed voor je gebit.

We zien je graag!

Bergh Tandartsen

Handelsweg 8

7041 GX 's-Heerenberg

info@berghtandartsen.nl

0314 667 600

maandag
08:00 - 21:00
dinsdag
08:00 - 20:00
woensdag
08:00 - 20:00
donderdag
08:00 - 16:45
vrijdag
08:00 - 16:45
zaterdag
08:00-16:00*
zondag
gesloten
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 uur -10:00 uur,
11:00 uur -12:00 uur en 12:45 uur -16:00 uur. In geval van spoed buiten onze openingstijden kunt u contact opnemen met het telefoonnummer 0900-1515.

*Even weken